Universitetsbiblioteket

Generelt om links

Biblioteket får ofte spørgsmål om, hvordan man lettest linker til elektronisk mateiale fra samlingen. Det burde være relativt ligetil, men af hensyn til adgangsforhold, kan man ikke bare kopiere et link, og på den måde dele materiale med andre. Hvordan du skal linke afhænger helt af, hvor du vil linke fra:
 

Link fra betalingsdatabaser og Google Scholar

Biblioteket abonnerer på en lang række databaser med videnskabelig litteratur. Hvis det er i en af disse, du har fundet en bog eller artikel - eller hvis du har funden den i Google Scholar - kan du dele med andre ved at linke på følgende måde:
 

Link fra database:

Selvom betalingsdatabaserne er forskellinge er linkningen ens, og hedder "AUB Link"  

AUB Link
Klik på  i den relevante post, for at komme ind til artikeloplysningerne, og klik derefter på "Make permalink" i menuen til højre:

Perma link

Kopier linket i vinduet, og indsæt det i din pensumliste, litteraturliste eller andet. Nu har du et link som andre kan bruge:Perma link QR kode



Link fra Google Scholar:

Et søgeresultat i Google Scholar kan se således ud:

AUB Link - Google Scholar
Som vist med den gule markering ovenfor, er "AUB Link"  i Google Scholar ikke et ikon, men skrift! Men funktionaliteten er den samme. Når du klikker på AUB Link i skrift, kommer du ind til artikeloplysningerne, hvor du finder dit "permalink" i menuen til højre:

Perma link
Klik på "Make permalink"...

Perma link - Google Scholar
... og kopier dit "permalink" til pensumliste, litteraturliste o. lign. Nu har du et link som andre kan bruge.

 

Direkte link til materiale

Hvis du har et direkte link til eksempelvis en artikel, så skal du altid benytte bibliotekets konverteringsværktøj - der konvertere links til fjernadgang. Det er enkelt og hurtigt at benytte, og når først dit link er blevet konverteret, kan du være sikker på, at de relevante brugere kan tilgå materialet via AAU's fjernadgang.

Link altid til en forudgående informationsside om artiklen/bogen. Link aldrig direkte til PDF-filer eller lignende!
 

Hvorfor er det så besværligt?

Ovenstående kan godt virke lidt omstændeligt, hvis man havde regnet med bare at uploade PDF til Moodle, DropBox, eller sende det via mail! Men det forholder sig således, at biblioteket er underlangt en række restriktioner og forskellige systemer, hvor der desværre ikke er en lettere vej på nuværende tidspunkt.
Der er vigtigt  at lave korrekte links af flere grunde:

  • Adgangsforhold: Brugeren bliver altid ledt via fjernadgang. Dermed sikrer du, at eksempelvis studerende kan tilgå materiale uden at være på universitetets netværk.
     
  • Statistik: Biblioteket fører løbende statistik over brugen af de ressourcer, der abonneres på. Hvis brugere henter materialet via uploads til eksempelvis Moodle, så har biblioteket ingen mulihged for at se dette, når der laves revision af, hvilket materiale bibliotket skal stille til rådighed.
     
  • Ophavsret: Mange forlag tillader ikke, at materialet bruges ved upload, elektroniske kompendier mv. Derfor er den sikreste vej at linke via biblioteket.

 

Kontakt os hvis du er i tvivl

Du er altid velkommen til at kontakte biblioteket, hvis du er i tvivl om, hvordan du kan linke til materiale.
Spørgsmål vedrørende:
Ophavsret og brug af materialer rettes til copyright@aub.aau.dk
Licensforhold og adgangsvilkår rettes til licenser@aub.aau.dk

Kontakt, besøg og følg os

Følg os

Få nyheder fra biblioteket direkte i dit feed.

FacebookFacebook

Aalborg Universitetsbibliotek, Aalborg Universitet. Henvendelse om denne sides indhold kan sendes til AUB's Webredaktion. Fotos/modelfotos: www.colourbox.com m.fl.