AAU logo

Universitetsbiblioteket

Generelt om links

Biblioteket får ofte spørgsmål om, hvordan man lettest linker til elektronisk mateiale fra samlingen. Det burde være relativt ligetil, men af hensyn til adgangsforhold, kan man ikke bare kopiere et link, og på den måde dele materiale med andre. Hvordan du skal linke afhænger helt af, hvor du vil linke fra:
 

Link fra Primo

Hvis du har fundet noget i Primo, som du gerne vil dele, skal du vælge fanen "Del og brug", og kopiere det link, der er relevant for dig:

Del og brug fane i Primo

 

Link fra betalingsdatabaser og Google Scholar

Biblioteket abonnerer på en lang række databaser med videnskabelig litteratur. Hvis det er i en af disse, du har fundet en bog eller artikel - eller hvis du har funden den i Google Scholar - kan du dele med andre ved at linke på følgende måde:
 

Link fra database:

Selvom betalingsdatabaserne er forskellinge er linkningen ens, og hedder "AUB Link"  

AUB Link
Klik på  i den relevante post, for at komme ind til artikeloplysningerne, og klik derefter på "Make permalink" i menuen til højre:

Perma link

Kopier linket i vinduet, og indsæt det i din pensumliste, litteraturliste eller andet. Nu har du et link som andre kan bruge:Perma link QR kodeLink fra Google Scholar:

Et søgeresultat i Google Scholar kan se således ud:

AUB Link - Google Scholar
Som vist med den gule markering ovenfor, er "AUB Link"  i Google Scholar ikke et ikon, men skrift! Men funktionaliteten er den samme. Når du klikker på AUB Link i skrift, kommer du ind til artikeloplysningerne, hvor du finder dit "permalink" i menuen til højre:

Perma link
Klik på "Make permalink"...

Perma link - Google Scholar
... og kopier dit "permalink" til pensumliste, litteraturliste o. lign. Nu har du et link som andre kan bruge.

 

Direkte link til materiale

Hvis du har et direkte link til eksempelvis en artikel, så skal du altid benytte bibliotekets konverteringsværktøj - der konvertere links til fjernadgang. Det er enkelt og hurtigt at benytte, og når først dit link er blevet konverteret, kan du være sikker på, at de relevante brugere kan tilgå materialet via AAU's fjernadgang.

Link altid til en forudgående informationsside om artiklen/bogen. Link aldrig direkte til PDF-filer eller lignende!

 

Link til databaser og udbydere

Ønsker du at linke til en database eller et forlag - og ikke til en specifik tekst - så skal du altid kopiere linket til databasen fra AUB's databaseliste. Så er du sikker på, at alle kan få adgang uanset, hvor de er.

Link til databaser
Hvis du vil linke til f.eks. Web of Science, så skal du højreklikke på databasen og vælge "copy link location" fra menuen.
Derefter kan du kopiere linket til din pensumliste, litteraturliste m.v.
 

Hvorfor er det så besværligt?

Ovenstående kan godt virke lidt omstændeligt, hvis man havde regnet med bare at uploade PDF til Moodle, DropBox, eller sende det via mail! Men det forholder sig således, at biblioteket er underlangt en række restriktioner og forskellige systemer, hvor der desværre ikke er en lettere vej på nuværende tidspunkt.
Der er vigtigt  at lave korrekte links af flere grunde:

  • Adgangsforhold: Brugeren bliver altid ledt via fjernadgang. Dermed sikrer du, at eksempelvis studerende kan tilgå materiale uden at være på universitetets netværk.
     
  • Statistik: Biblioteket fører løbende statistik over brugen af de ressourcer, der abonneres på. Hvis brugere henter materialet via uploads til eksempelvis Moodle, så har biblioteket ingen mulihged for at se dette, når der laves revision af, hvilket materiale bibliotket skal stille til rådighed.
     
  • Ophavsret: Mange forlag tillader ikke, at materialet bruges ved upload, elektroniske kompendier mv. Derfor er den sikreste vej at linke via biblioteket.

 

Kontakt os hvis du er i tvivl

Du er altid velkommen til at kontakte biblioteket, hvis du er i tvivl om, hvordan du kan linke til materiale.
Spørgsmål vedrørende:
Ophavsret og brug af materialer rettes til copyright@aub.aau.dk
Licensforhold og adgangsvilkår rettes til licenser@aub.aau.dk

Kontakt, besøg og følg os

Kontakt os

Chatten holder lukket frem til ultimo august

Ur/watch Book en vejledning

Mail Aalborg (aub@) · 9940 9400 · Vis alle
Esbjerg (aube@) · 9940 7649
København (aubcph@) · 9940 3858

Person Personaleliste · Om biblioteket

Følg os

Få nyheder fra biblioteket direkte i dit feed.

FacebookFacebook

Aalborg Universitetsbibliotek, Aalborg Universitet. Henvendelse om denne sides indhold kan sendes til AUB's Webredaktion. Fotos/modelfotos: www.colourbox.com m.fl.