Spring til indhold

Microsoft Copilot

Som studerende eller ansat på universitetet får du adgang til Microsoft Copilot gennem universitetets licensaftale med Microsoft. Copilot er en generativ AI platform, der er ideel til daglig brug. Den understøtter dig i processer med at generere ideer, skabe grafik, udvikle kode og meget mere. Platformen drives af den samme teknologi, der ligger bag ChatGPT og DALL·E.

Microsoft Copilot logo fetched from it's Wikipedia page
Gå til Microsoft Copilot

Microsoft Copilot

Som studerende eller ansat på universitetet får du adgang til Microsoft Copilot gennem universitetets licensaftale med Microsoft. Copilot er en generativ AI platform, der er ideel til daglig brug. Den understøtter dig i processer med at generere ideer, skabe grafik, udvikle kode og meget mere. Platformen drives af den samme teknologi, der ligger bag ChatGPT og DALL·E.

Gå til Microsoft Copilot
Microsoft Copilot logo fetched from it's Wikipedia page

Copilot er et værktøj, der anvender en kraftfuld sprogmodel integreret med Microsoft Bings søgefunktion og eventuelt Microsofts browser Edge. Den er udviklet til bl.a. at generere nyt indhold, herunder tekst og grafik. Copilot kan også analysere, forbedre og bygge videre på eksisterende indhold baseret på de instruktioner, du giver.

Du skal huske at logge ind med dit AAU-Brugernavn, før du begynder at bruge Copilot i kontekst af AAU. Det gør, at du kommer ind i et sikret miljø med kommerciel databeskyttelse. Dette er angivet med et grønt segl, som du skal være opmærksom på skal være tilstede. 

Kommerciel databeskyttelse betyder, at du er i en lukket prompt, hvor svarene ikke gemmes eller bruges til at træne modellen på. 

Kommerciel databeskyttelse betyder ikke, at du kan dele hvad som helst med Copilot. F.eks. personoplysninger, fortrolige eller følsomme informationer. Du skal stadig overholde AAU's dataklassifikation, som du kan læse om på siden om Generativ AI og sikkerhed.

Kommerciel databeskyttelse betyder heller ikke, at du frit kan tilsidesætte ophavsretten.

Hvad betyder en session?

Når du bruger Copilot med kommerciel databeskyttelse, opbevares der ikke informationer fra session til session. Det betyder, at alle prompts og svar forsvinder og ikke kan genskabes, når du lukker browserens fane eller app'en eller når der opstår en timeout. Det er derfor vigtigt altid at kopiere svarene fra Copilot og dokumentere din brug, hvis du har behovet.

Bliv klogere på generativ AI

Siden her har fokus specifikt på brug af Copilot. Vil du gerne vide mere om generativ AI og brug på Aalborg Universitet, kan du læse mere via disse links.

Generativ AI og informationssikkerhedTema om generativ AIMicro-kursus om generativ AI og ChatGPT

Tre forskellige måder at tilgå Copilot

Copilot er ikke blot en tjeneste, du tilgår via en webside. Du kan her se de forskellige måder, du kan tilgå og bruge platformen.

Flere muligheder for indstillinger

Copilot har en række indstillinger til, hvordan den håndterer din prompt.

I app'en på mobil kan du direkte vælge, om du vil benytte den mere avancerede sprogmodel GPT-4 eller en ældre udgave.

På Copilot websiden og i Edge sidebar kan du også vælge mellem forskellige indstillinger til modellen. Her kaldes det for samtalestil. 

Samtalestilen "Mere Kreativ" ser ud til at være identisk med at slå GPT-4 til i app'en. 

Microsoft Copilot samtalestile

Forskelle mellem Copilot og ChatGPT

Hvis du har forsøgt at sende den samme prompt til både Copilot og ChatGPT, vil du sikkert have bemærket, at de ikke nødvendigvis svare på helt samme måde.

Selvom de to platforme deler teknologi, så er der forskelle. De benytter ikke nødvendigvis den samme version af GPT-modellen, da den teknologiske udvikling ikke er synkroniseret mellem de to platforme.

GPT-modellerne er heller ikke tilpasset på helt samme måde. F.eks. er ChatGPT nok mere orienteret mod samtale, hvor Copilot er mere opgaveorienteret. Det kan du opleve ved, at Copilot kan fremstå mere kortfattet og formel i sine svar. Du kan selvfølgelig altid bede Copilot om at svare mere detaljeret og uformel, hvis du ønsker det.

Copilot benytter meget ofte en internetsøgning til at berige og præcisere sit svar (metoden kaldes for Retrieval-Augmented Generation - RAG), hvor ChatGPT specifikt skal bedes om at inddrage en internetsøgning. Uden RAG svarer modellen kun på baggrund af det, den har lært gennem sit træningsmateriale. Med RAG inddrages fordelene ved alm. informationssøgning også.

Sådan kan du arbejde med filer i Copilot

Du har mulighed for at uploade filer til Copilot; f.eks. en PDF-fil, et Excel regneark eller et billede fra dit kamera. Dette kan du efterfølgende referere til i din prompt. F.eks. få analyseret dokumentet eller beskrevet indholdet på billedet.

Der er dog en begrænsning på filstørrelse og -typer. For nuværende kan du kun uploade filer på maksimalt 1 MB og maksimalt 5 uploads pr. dag. Microsoft holder en liste opdateret med, hvilke filtyper du kan uploade.

Har du behov for at arbejde med eksempelvis en større PDF-fil, kan du benytte sidebaren i Edge-browseren. Åbn filen i browseren, aktivér Copilot, og nu kan du benytte Copilot til eksempelvis at få et sammendrag af indholdet mv.

Hav opmærksomhed på at Copilot i Edge-browseren netop har mulighed for at læse indholdet i det faneblad, som du åbner sidebaren i. Derved kan du uforvarende komme til at overtræde dataklassifikationen, hvis Copilot benytter indholdet fra browseren i din prompt.

Hvorfor vælge Copilot fremfor f.eks. ChatGPT?

Det rette værktøj til den rette opgave! Det er svært at argumentere imod. Vi vil heller ikke forsvare, at Copilot altid er det bedste valg. Der kan være mange grunde til at vælge et andet værktøj til en given opgave.

Men, brug tabellen nedenfor til at overveje, om der er nogle præmisser i forhold til opgaven, der gør, at valget bør hælde mod Copilot eller om et andet værktøj vil være mere passende i betragtning af opgavens natur.

 Copilot ChatGPT
AAU har licens gennem vores aftale med Microsoft AAU har ingen licens eller aftale om brug
AAU har indgået databehandleraftale med Microsoft. Vi har sikkerhed omkring visse GDPR-forhold AAU har ingen databehandleraftale med OpenAI
Vi betaler for produktet Du og dine data er sandsynligvis produktet
Vi betaler for produktet Vi kender ikke forretningsmodellen og vi ved ikke, om tjenester er tilgængelige i morgen eller hvilke begrænsninger, der pludselig kan blive indført
Sikkerhed for at dine data slettes og ikke benyttes til at træne modellen eller bliver anvendt til analyse Der er ingen sikkerhed for at dine data slettes eller sikkerhed imod at dine data bliver benyttet til at træne modellen eller anvendt til analyse